Ikn280 » Specials » Oogheelkunde
Boordevol informatie

Veel voorkomende problemen in de oogheelkunde

Veel voorkomende problemen in de oogheelkunde In deze special vindt u informatie over een aantal veel voorkomende aandoeningen van het oog. De ziektebeelden die aan bod komen zijn cataract (beter bekend als staar), glaucoom, conjunctivitis, scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie). Aandoeningen van het oog kunnen tot grote problemen leiden wanneer het gezichtsvermogen (de visus) wordt aangetast. Bij veel van deze aandoeningen zijn een vroege opsporing en behandeling dan ook noodzakelijk.

Indeling


Cataract (staar)

Cataract is een vertroebeling van de ooglens. Dit wordt ook wel grijze staar, grauwe staar of simpelweg staar genoemd. Meestal is het gevolg van deze vertroebeling dat men wazig gaat zien. Hoe staar ontstaat, wat de oorzaken zijn, wat de behandeling is en wat de gevolgen van staar kunnen zijn leest u allemaal in dit artikel.

Glaucoom

Glaucoom is een veelvoorkomende oogaandoening die ook wel groene staar wordt genoemd. Mensen met glaucoom lijden aan gezichtsveldverlies, dit begint vaak aan de buitenzijde van het gezichtsveld. In dit artikel leest u meer over de ontstaanswijze, de risicofactoren, de behandeling en de gevolgen van glaucoom.

Conjunctivitis

Conjunctivitis is een ontsteking van de slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden en de buitenlaag van het oog vormt, deze laag heet de conjunctiva. In dit artikel leest u alles over deze oogaandoening.

Scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie)

Scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie) zijn aandoeningen van het oog die voornamelijk veel voorkomen bij kinderen. Scheelzien kan aanleiding geven tot het ontstaan van een lui oog, daarom komen deze twee oogaandoeningen vaak naast elkaar voor. In dit artikel leest u alles over scheelzien en het luie oog.
Conjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctiva

Conjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctiva

Conjunctivitis is een ontsteking van de conjunctiva, dit is de slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden en de buitenlaag van het oog vormt. De klachten bij conjunctivitis kunnen bestaan uit je…
Scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie)

Scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie)

Scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie) zijn aandoeningen van het oog die veel voorkomen bij kinderen. Scheelzien kan aanleiding geven tot het ontstaan van een lui oog, deze twee oogaandoen…
Glaucoom (groene staar), een aandoening van het oog

Glaucoom (groene staar), een aandoening van het oog

Glaucoom is een oogaandoening die in de volksmond ook wel groene staar wordt genoemd. Mensen met glaucoom lijden aan gezichtsveldverlies, zij kunnen steeds minder goed zien. Een verhoogde oogdruk spee…
Cataract (staar), een veel voorkomende oogaandoening

Cataract (staar), een veel voorkomende oogaandoening

Cataract (beter bekend als grijze staar, grauwe staar of simpelweg staar) is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan waarvan wazig zien de meest bekende is. L…
Gepubliceerd door Ikn280 op 10-08-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!